@article{ author = {Fattah IranmaneshandSeyed Mahmoud ShojaeianandAmirsaeed Samimi}, title = {Overview of colic risk factors in horses}, journal = { Eltiam}, volume = {7}, number = {12}, page = {4-12}, year = {2020}, publisher = { Iranian Veterinary Surgery Association}, issn = {2423-5695}, eissn = {27833291}, doi = {}, abstract = {Gastrointestinal diseases are 50% of the problems and diseases that lead to death in adult horses. According to epidemiological studies, for every 100 horses per year, between 0.9 and 10 horses suffer from colic. The occurrence of colic varies between different farms and even at different times in one farm. The occurrence of colic seems to be strongly influenced by the level of quality of herd management and horse maintenance throughout the year. This means that variation in the rate of occurrence originates more from management than from the breed of horses. Various factors such as breed, age, sex, history, nutrition, activities, infectious and parasitic problems and dental problems can increase the risk of colic in horses. For example, Arabian horses have been identified as predisposed to colic, and other Heidegger breeds such as the Thoroughbred and Warmblad, and standard-range horses, are at high risk for colic. In addition, stallions, especially castrated stallions, are more susceptible to colic. Changes in the type of concentrate consumed, the type of other feeds, the quality of forage and pasture are closely related to colic and their causative agents. Intestinal parasites, especially tapeworms and streptococci, are important risk factors for colic that can increase the risk}, keywords = {Colic, Risk factors, Clinical factors, Biochemical indicators}, title_fa = {مروری بر عوامل خطر کولیک در اسب}, abstract_fa = {بیماری‏های گوارشی 50% از مشکلات و بیماری‏های منجر به مرگ در اسب‏های بالغ هستند. بر اساس مطالعات اپیدمیولوژیک انجام شده به ازای هر 100 راس اسب در سال بین 9/0 تا 10 اسب دچار کولیک می‏شوند. وقوع کولیک بین فارم‏های مختلف و حتی در زمان‏های مختلف در یک فارم متفاوت است. به نظر می‏رسد وقوع کولیک به شدت متاثر از سطح کیفیت مدیریت گله و نگهداری اسب در طول سال است. این بدان معناست که تنوع در میزان وقوع، بیشتر از مدیرت منشا می‏گیرد تا نژاد اسب‏ها. عوامل مختلفی مثل نژاد، سن، جنسیت، تاریخچه، تغذیه، فعالیت‌ها، مشکلات عفونی و انگلی و مشکلات دندانی می‌توانند احتمال ابتلا به کولیک را در اسب‌ها افزایش دهند. به عنوان مثال اسب‏های نژاد عرب را به عنوان نژاد مستعد به کولیک دانسته‏اند، همچنین نژادهای دیگری مثل تروبرد و استاندارد برد نیز در ریسک بالایی برای ابتلا به کولیک قرار دارند. علاوه بر این موارد، نریان‏ها به ویژه نریان‏های اخته شده به کولیک حساس‏ترند. تغییر در نوع کنسانتره مصرفی، نوع سایر خوراک‏ها، کیفیت علوفه و چراگاه در ارتباط نزدیکی با کولیک و عوامل ایجاد کننده آن‏ها هستند. انگل‏های روده‏ای به ویژه کرم‏های نواری و استرانژیلوس‏ها به عنوان ریسک فاکتورهای مهم و اساسی در ابتلای به کولیک مطرح هستند که می‏توانند احتمال ابتلا را تا چندین برابر افزایش دهند.}, keywords_fa = {کولیک، مولفه‌های خطرساز، اسب، مولفه‌های بالینی، شاخص‌های بیوشیمیایی}, URL = {rimag.ir/fa/Article/13647}, eprint = {rimag.ir/fa/Article/Download/13647},